Waarom naar de psycholoog voor depressie?

Gepost op: 16 juni 2021

Delen  

Zit je al een tijd niet lekker in je vel of kamp je met heftige gevoelens van neerslachtigheid? Het is belangrijk om tijdig hulp te zoeken. Een depressie kan namelijk een grote invloed hebben op jouw leven, gezondheid en algemeen gevoel van welzijn. In dit blogartikel lees je waarom naar een psycholoog voor depressie gaan belangrijk is.

Klachten kunnen verergeren

Bagatelliseer je jouw negatieve gevoelens? Iedereen is toch weleens neerslachtig en het leven gaat toch niet alleen over rozen? Dit kan zeker waar zijn, maar het is belangrijk om jouw gevoelens serieus te nemen. Het kan namelijk al gauw van kwaad tot erger gaan. Van af en toe niet lekker in je vel, tot ernstigere klachten zoals psychosomatische klachten en sociale afwezigheid. Als je merkt dat je al lang rondloopt met depressieve gevoelens is het belangrijk om hulp te vragen. Wanneer je op tijd begint met emotioneel herstel via een psycholoog, kun je voorkomen dat de depressie erger wordt.

Het komt vaker voor dan je denkt

Denk je dat jouw negatieve gevoelens normaal zijn en dat iedereen weleens wat somberder is? Je hoeft je niet te schamen voor jouw negatieve gevoelens. Helaas kampen veel mensen met depressieve gevoelens en bezoeken veel mensen een psycholoog. Je hoeft je dus geen vreemde eend in de bijt te voelen, wanneer je naar ene psycholoog gaat.

Proberen wat het voor jou kan doen

Veel mensen met depressieve gevoelens stellen het inschakelen van hulp, door bijvoorbeeld een psycholoog, vaak uit. Het idee dat deze hulp toch niet helpt of dat de klachten niet erg genoeg zijn om hulp in te schakelen. Toch zijn dit verkeerde gedachtes. En psycholoog kan zowel bij milde, als ernstige depressieve klachten helpen. Wanneer de negatieve gevoelens niet vanzelf over gaan, is het belangrijk om juist tijdig aan de bel te trekken. Probeer gewoon eens een sessie bij de psycholoog om te zien of en wat het voor je kan doen.

Een specialistische aanpak

Een psycholoog voor depressies is gespecialiseerd in de hulp bij depressieve klachten. Er zijn verschillende behandelmethoden en verschillende aanpakken. Standaard zullen er een-op-een gesprekken volgen om de oorzaak van de depressie te achterhalen. Vervolgens kan de psycholoog je doorverwijzen naar een psychiater voor medicatie of zullen er andere behandelmethoden worden besproken.

Kamp je al langer met depressieve gevoelens die niet vanzelf weggaan? Schroom dan niet om de hulp van een psycholoog in te schakelen. Je kunt via jouw huisarts worden doorverwezen en de hulp krijgen die je nodig hebt. Blijf niet langer rondlopen met deze negatieve gevoelens en voorkom dat het van kwaad tot erger wordt. Hoe eerder je hulp inschakelt bij een depressie, des te eerder heb je resultaat.

Wil je graag meer informatie? Bezoek dan de website van Mentaalvrij.