Oh jee, hoe ga je om met een huilbaby?

Gepost op: 4 november 2020

Delen  

Alle baby's huilen wel eens. Maar er zijn ook baby's, die wel erg veel huilen. Soms wel meerdere dagen per week, wekenlang meer dan drie uur per dag. Als een baby zoveel huilt, spreken mensen ook wel van een huilbaby. Voor jonge ouders kan het een behoorlijke uitdaging zijn om hiermee om te gaan.

Wat zijn de oorzaken van het vele huilen?
Het is soms moeilijk om erachter te komen waarom een huilbaby zoveel huilt, vooral omdat er tal van oorzaken mogelijk zijn. Zo zijn sommige baby's overgevoelig voor prikkels als licht, felle kleuren en geluid. Een andere oorzaak, waar mensen vaak aan denken, is dat de baby last heeft van zijn darmpjes. Als een baby darmkrampjes heeft, is dit meestal te herkennen aan het feit dat hij rood aanloopt, zijn gezichtje fronst en de beentjes optrekt. Als de baby een aanval heeft, kan hij ontroostbaar zijn. Vaak hoor je de darmpjes van de kleine dan ook flink tekeer gaan. Verder is het altijd goed om eventuele lichamelijke en geestelijke oorzaken te onderzoeken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de baby trauma's rondom de geboorte te verwerken heeft of te kampen heeft met reflux, ofwel het terugstromen van de inhoud van het maagje in de slokdarm.

Wat kun je doen om een huilbaby te helpen?
Gelukkig vermindert of verdwijnt bij veel baby's het huilgedrag na enkele weken. Maar bij sommige baby's kan dit ook langer duren. Soms ontwikkelen deze kleintjes dan ook lichamelijke klachten door bepaalde voorkeurshoudingen, die ze aannemen om de pijn te verlichten. Het is dan ook belangrijk om je baby goed in de gaten te houden, hulp te zoeken bij professionals en de kleine waar mogelijk ondersteuning te bieden. Als ouders kun je vanuit het ziekenhuis bijvoorbeeld poliklinisch begeleid worden in de omgang met je baby. Mocht dat het huilgedrag niet doen afnemen, dan kan de baby ook voor korte tijd in het ziekenhuis worden opgenomen. Daar kunnen de professionals de baby goed observeren en bovendien zijn de ouders heel even ontlast van de stress, die vaak gepaard gaat met het vele huilen. Wanneer een groeistoornis de oorzaak is van het huilgedrag, kan een chiropractor, bijvoorbeeld Chiropractie de Eem uitkomst bieden.

Wat kun je thuis doen om te proberen je baby rustig te krijgen?
Ondanks dat mensen er in veel gevallen niet precies achter komen wat de baby tergt en waarom het zoveel huilt, zijn er wel een aantal dingen die je thuis kan proberen om je baby rustiger te krijgen. Want hoe dan ook heeft een baby je troost en liefde nodig. Het huilt niet om zijn zin te krijgen, maar omdat het ergens last van heeft. Zo kan bijvoorbeeld inbakeren de baby kalmeren. Op het consultatiebureau kunnen ze je laten zien, hoe je dat precies doet. Verder kun je de baby in een hangmat leggen en zachtjes masseren of toezingen. Het neemt misschien niet altijd de klachten weg, maar het kan je baby wel een fijn gevoel geven en gelukkiger maken.