Reuma behandelen: hoofdsoorten reuma en kenmerken

Gepost op: 1 april 2020

Delen  

Veel reumapatiënten zijn jonger dan 60 jaar

Reuma behoort tot een van de meest voorkomende ziektebeelden van Nederland. Het aantal geregistreerde reumapatiënten in ons land bedraagt ongeveer 1,8 miljoen. Van deze groep is maar liefst zestig procent jonger dan 65 jaar. De gedachte dat reuma een ouderdomsziekte is, klopt dus niet. Mensen die een reumatische aandoening hebben, zijn niet te benijden. De ontstekingen en klachten aan spieren, pezen en gewrichten die patiënten ervaren zijn vaak pijnlijk en van chronische aard. Gelukkig is reuma behandelen door een reumatoloog, fysiotherapeut of door een andere medische professional vandaag de dag goed mogelijk. Maar hoe weet je of je reuma hebt? En wat kan er gedaan worden om reuma te behandelen?

Reuma: soorten reuma & kenmerken

De term reuma is feitelijk een verzamelnaam voor ruim honderd soorten ziektebeelden, waarbij er sprake is van problemen met een of meer gewrichten, spiergroepen en pezen. De meest bekende typen reuma zijn jicht, fibromyalgie, artritis, jeugdreuma, het Syndroom van Sjögren en Ziekte van Bechterew. Doorgaans betreft het bij reumaverschijnselen specifieke klachten die blijvend, dus chronisch, van aard zijn. Reumatologische klachten worden door specialisten onderverdeeld in drie hoofdcategorieën. De in Nederland meest voorkomende variant van reumatische klachten betreft artrose. Hierbij zijn er problemen met het kraakbeen in een of in meerdere gewrichten. Gewrichtsartrose komt in Nederland bij maar liefst 1,1 miljoen mensen voor en is in ons land dan ook een groot gezondheidsprobleem. Een tweede groep reumapatiënten betreft mensen die last hebben van ontstekingen. Deze reumavariant wordt ook wel ontstekingsreuma genoemd en komt bij bijna 450.000 Nederlanders voor. Ten slotte is er nog de zogeheten wekedelenreuma. Hier hebben bijna 250.000 Nederlanders mee te kampen. Bij wekedelenreuma doen zich problemen voor in spierbanden, pezen en gewrichtskapsels, die zeer pijnlijk kunnen zijn.

Heb ik wel of geen reuma en moet ik kiezen voor reuma behandelen?

Maar hoe weet je nu of je zelf een van deze varianten van reuma hebt? Reuma is te herkennen als je regelmatig of over een langere periode een of meer van de volgende klachten. Ten eerste spieren die dik worden en warm aanvoelen. Een tweede symptoom is het ervaren van langdurige pijn in gewrichten en/of de pezen. Ten slotte hebben veel mensen die pijn en stijfheid in de spieren en het gewrichtsstelsel ervaren als ze wakker worden of een tijdje gelegen of gezeten hebben en daarna in beweging willen komen. Heb je een van bovengenoemde klachten, dan is het zaak om een huisarts, fysiotherapeut of reumatoloog te contacteren. Wanneer er dan reuma wordt vastgesteld, valt deze tegenwoordig gelukkig goed te behandelen. Veelal wordt er gekozen voor fysiotherapie, ergotherapie, maar vaak kan ook medicatie verlichting van de klachten bewerkstelligen.